prva strana

Četvrtak, 9. Maj 2024.

Revija KOLUBARA - Jun 2007 > prilike

prijava | registracija

revija

stav

prilike

kultura

prošlost

kalendar

revija +

arhiva

impresum

pretraga

Šta da se radi

Biranje Valjevu novog gradonačelnika

Redakcija

Valjevo zaslužuje i bolje i više



Grad Valjevo je već dosta dugo u krizi. Čak sama reč „kriza” nije dovoljno dramatična da odslika svu težinu situacije u kojoj se grad nalazi. Ako bismo analizirali sve aspekte ove „gradske dubioze”, onda bismo se verovatno složili da verovatno nikada u svojoj istoriji Valjevo nije imalo tako loše rukovođenje i upravljanje gradom.

Slika koju smo o našem gradu slali je i grotesna i tužna, toliko deprimirajuća da često osećam stid. To je moj ukupni subjektivni utisak. I siguran sam da Valjevo zaslužuje i bolje i više.

Sve ovo je naravno aktuelizovalo priču o tome ko nas predstavlja, kako to radi, ume li ili ne ume, kako govori... kako izgleda (što uopšte nije nevažno).

Kada je reč o gradonačelniku, mislim da znam kakvog bih čoveka voleo na tom mestu. Takvih ljudi nema mnogo, ali sasvim sigurno znam da ih u našem gradu ima. Neke od njih i dobro poznajem. Ali ne bih da licitiram sa imenima. Uzdam se u pamet (a nje nije baš bilo u proteklom periodu) onih koji kandiduju i predlažu. Uzdam se i u proteklo iskustvo naših građana sa raznim kandidatima. Bilo bi pogubno da se na predstojećim izborima ne pojave kvalitetni ljudi, a posebno da taj kvalitet građani ne prepoznaju i šansu da upravlja gradom ponovo povere „formi”, a ne „suštini”.

Voleo bih da na mestu prvog čoveka (ili prve žene) grada vidim mladu, uspešnu i profesionalno ostvarenu osobu, koja ima čvrste korene u valjevskoj kaldrmi. Koja voli ovaj grad toliko da je spremna i da ga izgrdi i iskritikuje, koja ide u susret problemima i od njih ne beži; koja prijatno izgleda i zna da komunicira bez prevodioca; koja je energična i odlučna i poštena...

Kada sve ovako nabrojim, čini se da takve osobe nema na vidiku, ali sigurno nije tako. Samo treba da realno sagledamo situaciju, da prestanemo da uspešne ljude olako diskvalifikujemo i da počnemo da ih poštujemo i negujemo, ne bi li se ubrzo pojavio još neki. I da takve ljude zamolimo da se pojave na izborima i da prođu kroz taj glib uz našu pomoć. A onda treba stvarati atmosferu u kojoj će se sposobni i uspešni okupljati oko ideje lepšeg i boljeg Valjeva. Znam da će mnogi reći da to nije moguće i znam da to neće biti lako. Ali, šta nam preostaje i kakva je alternativa?

Dušan Arsenić, dizajner